Voorburg

Wilgendreef 223

+31704126217

Direct contact

Ma - Vr : 9:00 - 17:30

Online zijn wij 24*7 bereikbaar

Wat is Mediation?

Wat is mediation

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling, begeleid door een onpartijdige mediator. Mediation kan worden ingezet in allerlei conflicten en van verschillende intensiteit.  Denk bijvoorbeeld aan een conflict met een collega of je werkgever, met de buren of een familielid. Wat de meeste conflicten met elkaar gemeen hebben is dat emoties van woede, angst, frustratie of verdriet een (vaak) te grote rol spelen om tot een oplossing te komen.

De rol van de mediator tijdens de mediation.
De mediator faciliteert het proces waarin jij en de andere partij samen een oplossing zoeken en creëert een veilige omgeving waarin jullie -met de bijkomende emoties en frustraties– rustig met elkaar kunnen praten. De mediator zorg ervoor dat jullie stem evenveel gehoord wordt tijdens de mediation. Dit betekent dat jullie beiden evenveel invloed op de oplossing hebben en er geen voorkeur voor een persoon is. De mediator bedenk geen oplossingen! en heeft geen voorkeur voor een oplossingsrichting of voor een van de partijen.

Voordelen van mediation
Het grootste voordeel van mediation is dat je samen komt tot een oplossing voor het conflict. Er is niemand die jullie oplegt wat er moet gebeuren en aan welke afspraken jullie je moeten houden. Het doel is dat partijen gezamenlijk achter de oplossing staan. En dat werkt het beste als jullie de oplossing gezamenlijk hebben bedacht.

De voor- en nadelen van mediation

Snelheid

Een arbeidsconflict kan gemiddeld in 4 sessies opgelost zijn. Deze sessie’s duren nooit langer dan 1 ½ uur, dat is veel sneller dan het aangaan van een juridische procedure waarbij je een rechter of arbiter inschakelt. Zaken die aan een rechter of arbiter  worden voorgelegd kunnen vaak vele maanden in beslag nemen.

Lage kosten

Het inschakelen van en mediator is aanzienlijk goedkoper dan andere vormen van conflictbemiddeling. Bij een rechtsgang betalen beide partijen ieder hun eigen advocaat. In het geval van mediation is dit slechts één mediator. Zeer vaak zien wij dat het bedrijf de kosten voor haar rekening neemt.

Informeel en besloten

Mediation heeft informeel karakter. Beide partijen zitten aan tafel en praten met elkaar. Mediation is besloten. Rechtszaken vinden in de openbaarheid plaats. Tijdens een mediation blijft datgene wat wordt besproken onder de betrokkenen zelf. De mediator en de partijen hebben een geheimhoudingsplicht jegens elkaar.

Actieve rol van partijen

Alle partijen zijn actief betrokken bij het zoeken naar een oplossing van het arbeidsconflict. De betrokken partijen gaan zelf onderhandelen.  Hierdoor komt een duurzame oplossing op tafel  waar alle partijen achter staan. Er komt ook meer ruimte beschikbaar voor eigen creatieve oplossingen.

Win-Win

Mediation is gericht op het zoeken naar een win-winsituatie. In plaats van het arbeidsconflict verder te laten escaleren (geen polarisatie), wordt er gekeken naar wat de partijen bindt. Welke oplossing is voor beide partijen het meeste geschikt in hun eigen situatie (maatwerk). De gemaakte afspraken houden veel langer stand dan bijvoorbeeld een opgelegd compromis van de rechter.

Toekomstgericht

Mediation is snel en efficiënt. Het verleden speelt alleen dan een rol wanneer het een functie heeft om tot erkenning van elkaars belang en verbetering van de onderlinge communicatie te komen. De aandacht gaat tijdens de mediation hierdoor naar een wenselijke toekomstige situatie die voor alle partijen werkbaar is.

Neutraliteit

Een mediator kan en mag nooit een beslissing afdwingen. De mediator zal dit ook niet proberen. Een mediator is neutraal en objectief.

Zijn er ook minpunten bij mediation?

"Elk voordeel heeft ook een nadeel"

Dubbele kosten indien de mediation mislukt

De kosten van de mediation. En dan zijn er nog, als toch wordt geprocedeerd  wordt, de kosten van de rechtbankprocedure en de betrokken advocaten.

Alle informatie is op tafel geweest en is onderling prijsgegeven

Indien de mediation is mislukt, kan dit een nadeel zijn in een procedure. Je kent elkaars zwakheden en de onderhandelingsruimte is ook bekend bij partijen.